Diamant

Bijna 3000 jaar geleden werden de eerste diamanten gedolven in India. Sinds het begin is de diamant al omgeven met mystiek. Het materiaal is zo hard dat het door geen andere geëvenaard kan worden. De glans is zo hoog en de lichtbreking zo fonkelend dat het materiaal wel een grote invloed moest hebben op de fantasie en het inbeeldingsvermogen van de mens. Verhalen van passie, macht, overwinning en bedrog zijn verbonden met de grote en bekende diamanten als de Koh-I-Noor, de Hope en de Cullinan. De pijlpunten van Cupido kunnen niet anders dan van diamant zijn ...
  
In de sieraden van Metal Art worden uitsluitend echte diamanten van goede kwaliteit gebruikt. De kwaliteit van een diamant wordt bepaald door vier verschillende kwaliteitsnormen. Deze worden aangeduid door de vier C's.  Carat
Het gewicht van diamant wordt uitgedrukt in karaten. In vroeger tijden werden de zaadjes van de Johannesbroodboom gebruikt om het gewicht van een diamant te bepalen. Eén zaadje van deze boom weegt 0,2 gram en dit is ook nog heden ten dage het gewicht van één karaat diamant. Voor een fijnere bepaling van het diamantgewicht is een karaat (0,2 gram) onderverdeeld in 100 punten. Zo kan een diamant met een gewicht van 0,10 karaat ook aangeduid worden door 10 puntjes.
 
Clarity
Diamant bestaat uit zuivere koolstof, uitgekristalliseerd in het diepste van de aarde. Tijdens dit natuurlijke proces ontstaan er in de kristallen onzuiverheden. Dit zijn sporen van niet gekristalliseerd koolstof of van andere mineralen en kunnen vaak pas onder een loep waargenomen worden. Deze insluitsels maken elke diamant uniek. Het zijn de vingerafdrukken van de natuur. Hoe minder insluitsels er in de diamant aanwezig zijn hoe waardevoller hij wordt. Bij het bekijken van de insluitsels wordt een loep gebruik die 10 maal vergroot. Als er bij deze vergroting geen insluitsel te zien zijn wordt de diamant 'loepzuiver' genoemd. Een diamant met de aanduiding 'VVSI' heeft een insluitsel dat 'very, very small' is. Hierop volgt 'VSI' (very small inclusion), 'SI' (small inclusion), en uiteindelijk 'Piqué' (zichtbaar met het blote oog).
 
Colour
De mooiste diamanten zijn kleurloos. Het merendeel van de diamanten hebben echter een lichte gele tot bruine tint. Het Gemological Institute of America gebruikt voor de aanduiding van de kleur van diamant de letters van het alfabet. De 'D' staat voor de fijnste witte kleur. Bij de letter 'G' wordt nog gesproken van vrijwel kleurloos of licht getint wit. Bij de letter 'K' is de kleur zwak geel ofwel getint wit. En zo verder.
 
Toch kunnen er in de natuur zeldzaam gekleurde diamanten voorkomen. Groene, rode, blauwe, roze of amberkleurige diamanten zijn speciaal en waardevol. Zij worden 'fancy-colours' genoemd.
 
Cut
De laatste van de vier C's is de manier waarop de diamant is geslepen. Ruwe diamant ziet er uit als een kiezelsteen en lijkt waardeloos. De slijper kan echter uit het ruwe materiaal een prachtige en fonkelende diamant onthullen. Door het aanbrengen van facetten kan een schitterend lichtspel opgewekt worden.
 
Het ronde briljantslijpsel is de meest voorkomende en eigenlijk ook de meest optimale slijpvorm voor diamant. De briljant is opgebouwd uit 51 facetten. Deze zorgen ervoor dat al het licht dat op de diamant valt door lichtbreking en reflectie terug geschoten wordt uit de bovenzijde. Daarbij wordt het licht verstrooid in de regenboogkleuren en ontstaat een fonkelend spel.
 
Andere slijpvormen zijn de vierkante Carré, de rechthoekige Baquette, de Peer of de puntige Markies.

Kleur van diamant

De meest bekende (en gewilde) kleur van diamant is wit. In de natuur worden ook diamanten gevonden in andere kleuren zoals bijvoorbeeld congac, roze of geel.
Diamant kan ook gekleurd worden door speciale processen. Daardoor ontstaan natuurlijke diamanten met bijzondere kleuren zoals groentinten, blauwtinten, oranje, rood of goud. Wij hebben een mooie collectie gekleurde diamanten voor in onze sieraden.